Iako je ubod komarca u većini slučajeva bezazlen, kod pacijenata sa atopijskom konstitucijom, odnosno kod onih koji su skloni alergijama, može da izazove burnu kožnu reakciju. Alergijska reakcija prepoznaje se po crvenilu na širem području oko samog ujeda, po otoku i svrabu.
Prema rečima dr Vesne Mikulić, dermatovenerologa i šefa Polikliničkog odeljenja u beogradskom Zavodu za kožne i venerične bolesti, burne reakcije najčešće pogađaju decu, jer je njihova koža osetljivija: „ Alergijska reakcija na ujed je burna, praćena otokom i pojavom tzv. seropapula – crvenkastih, otečenih papula sa plikčićem. Ponekad se pojavljuju i alergijske promene na udaljenim mestima, pa se nakon samo jednog uboda dete po celom telu ospe.“
 
Izraženija reakcija na koži moguća je i ukoliko ima više od jednog uboda, jer je količina supstance koju insekt ispusti da bi razmekšao kožu, veća, pa su i svrab, češanje i iritacija kože intenzivniji. „ Za razvoj alergijske reakcije, međutim, dovoljna je minimalna količina supstance koja služi kao alergen“, upozorava dr Mikulić.
 
Posledice uboda komarca mogu da budu i teže. Često se češanjem ošteti površina kože, tako se naprave male ranice kroz koje lako prodiru bakterije, pa nastaje i zapaljenje.
 
Najbolji lek je – sprečiti ujede. Postoje losioni, stikovi i sprejevi sa repelentnim dejstvom. Važna napomena je da se oni ne nanose na vrat i lice, već samo na telo, što je dovoljna brana dosadnim napastima.
 
Za zatvoreni prostor se umesto preparata preporučuje fizička zaštita, postavljanjem zaštitnih mreža – komarnika na prozore i vrata. (Izvor: novosti.rs)