Dekoracija

Moderne boje zavesa: taupe, boja koja opušta

Moderne boje zavesa venetian fashion

Moderne boje zavesa se menjaju, kao i moda uopšte. Ne baš tim tempom – nekoliko puta godišnje, ali svakako Vas navode da s vremena na vreme osvežite svoj dom. I da samo promenom zavesa donesete u njega notu svetskih trendova.

Boja koja je u opremanju enterijera sve prisutnija je taupe. To je boja koja nije ni braon ni siva. Veoma je raznovrsna, kao i njene kombinacije.

Verovatno je zato sada potpuno u trendu, a polako postaje i zamena za belu i hladno sivu, koje deluju sterilno.

Naziv je dobila po francuskoj reči koja označava krticu, čije je krzno sivo-braon boje sa nežnim tonom boje jorgovana.

Boja taupe – ni topla ni hladna

Do skora su veoma moderne boje zavesa (ali i nameštaja i zidova) bile bela i siva. One sada ustupaju mesto taupe boji. Ova boja se može koristiti za dekorisanje zidova, plafona ili podova. Vrlo lepo izgledaju zavese u sivo-braon spektru boja. Harmoniji prostora doprineće i samo jedan komad nameštaja ili tepih u ovoj boji.

Siva sa malo topline, zasićena krem nijansa ili bogatstvo boja od boje peska do roze. Sve to može da opiše boju taupe.

Enterijer u nijansama taupe je vrlo nežan i prijatan za oči. U prostoriji koja je dekorisana u ovoj boji uvek možete da se opustite. Sa njom sve deluje toplije, i to ne samo sa svetlijim, već i sa tamnijim nijansama.

Moderne boje zavesa Venetian fashion

Ni pretopla ni previše hladna, ova boja lako može da posluži kao “nevidljiva” pozadina za drugi dekor. Ili može biti istaknuta komponenta uređenog prostora.

Boja taupe ima neke od najboljih osobina sive i braon. Od sive dobija osećaj spokojstva i umiruje energiju. Braon je topla pa može biti i elegantna i skromna. Taupe ima sve te osobine u umerenim dozama.

Neutralna i opuštajuća boja

Kao neutralna, taupe boja je idealna za kombinovanje. Može se koristiti u malim ili velikim dozama. Može biti više nijansi ove boje u prostoriji. A može biti i samo u detaljima. Za jednu sobu je sasvim dovoljno da zavesa bude u ovoj boji.

Zbog svog neutralnog izgleda, veoma je dobra za kombinovanje sa različitim vrstama drveta i drugih materijala.

Kako god se odlučili za nju, boja taupe je svestrana neutralnost. Sjajna je u savremenom stilu. Ali i u gotovo svakom drugom stilu. Ako odlučite da je upotrebite za uređenje, pripremite se za potpuni preobražaj prostora.

3 thoughts on “Moderne boje zavesa: taupe, boja koja opušta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *