Dekoracija

Zebra zavese – koje su prednosti dan-noć zavesa?

Zebra zavese postaju sve popularnije na našem tržištu, što ne iznenađuje imajući u vidu to da efikasno spajaju funkcionalnost i estetiku. Predstavljaju jedinstvenu vrstu unutrašnjih rolo-zavesa koje su zbog svog karakterističnog, prugastog, izgleda dobile naziv zebra, premda su poznate i po drugom nazivu - dan-noć - zbog svetlosnog efekta koji stvaraju. Ako se pitate - šta sve dobijate zebra-zavesama - evo odgovora.

Mini zebra zavese

Zebra-zavese - jednostavna kontrola svetlosti

Zebra zavese podrazumevaju oklagiju i specijalno platno koje se sastoji od dva tipa polja ili trake: jedna je u boji, neprovidna, dok je druga providna, a ručnim (pomoću lančića) ili daljinskim (ugradnjom elektromotora) pomeranjem gore - dole, neizmenična polja platna se smenjuju, što omogućava jednostavnu kontrolu svetlosti koja dopire u unutrašnje prostore.

Kontrola zebra zavese je jednostavna uz pomoć lančića, koji se može nalaziti sa desne ili leve strane mehanizma, a uz mogućnost ugradnje motora u kućište zebra zavese, možete je spuštati i podizati po potrebi uz pomoć daljinskog upravljača. Platno je duplo, spušta se naniže i vraća gore, te se njegovim pomeranjem smenjuju preklopi. Ukoliko namestimo da prozirni deo ide na prozirni, zavesa će biti providna i puštaćemo svetlost u unutrašnjost, a ako prozirni deo namestimo na neprozirni, zebra zavese će biti neprovidne. Dakle, transparentni i netransparentni slojevi platna koji se preklapaju omogućavaju filtriranje svetlosti u meri u kojoj želimo da bude prisutna u našem domu ili poslovnom prostoru. Pružaju efikasnu zaštitu od štetnog UV zračenja u vrelim letnjim periodima.

Zebra zavese - moderno rešenje u enterijeru

Ove praktične zavese se lako uklapaju u svaki stil uređenja enterijera stambenih i poslovnih prostorija. Svestrane su - nude čiste linije koje se savršeno uklapaju u moderan, savremen dizajn unutrašnjosti, ali se takođe lako mogu integrisati i u tradicionalni dekor.

Zebra zavese se mahom izrađuju po dimenzijama koje kupac želi i usklađuju se sa njegovim potrebama i željama (možete poručiti zebra zavese u preciznim dimenzijama koje odgovaraju vašem prozoru na primer). Dolaze u više desetina dezena - mogu biti najrazličitijih boja, biti u imitaciji bambusa ili drveta, u ombre stilu ili sa dečijim motivima… čime se obezbeđuje odgovarajuća ponuda za različite tipove enterijera.

Ova vrsta zavesa, koja je jedna od natraženijih i najprodavanijih na našem tržištu, može imati i različitu širinu pruga, a prosečnom se smatra širina u rasponu od 9 do 13 centimetara. Takođe, materijal samog platna može se javiti u više različitih tekstura, neki dezeni imaju glatke pruge dok drugi mogu imati reljefastu strukturu materijala.

Zebra zavese - lakoća održavanja

Zebra zavese su vrlo jednostavne za održavanje. Kao što je gore navedeno, sastoje se od providnih i neprovidnih traka, a obe površine imaju isti način održavanja. Najbolji način je da zebra zavese obrišete vlažnom magičnom krpom - njome ćete najbolje očistiti platno i zadržati njegov izgled. Nakon upotrebe vlažne krpe, potrebno je preći preko platna i suvom pamučnom krpom. Dakle, nije potrebno korišćenje deterdženata za čišćenje.

Pored toga što se ne prlja tako lako a čisti sa lakoćom, prednost zebra zavese je i što ne upija neprijatne mirise poput duvanskog dima, mirise kuvanja ili generalno mirise iz spoljne sredine. Antistatik platno od kojeg je izrađena odbija prašinu.

Zebra zavese - dug vek trajanja

Zahvaljujući posebnoj strukturi materijala, zebra zavese neće izgubiti svoj kvalitet dugi niz godina. Naime, ovo inovativno i dugoročno rešenje za svaki enterijer sačinjeno je od visokokvalitetnih, antistatik i antibakterijskih materijala, čime se postiže dug vek trajanja kao i to da njihova boja ne izbledi.

Autor tekstaDaibau.rs magazin 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *