Dekoracija

Kako odabrati boju zavesa?

Kako odabrati boju zavesa Venetian Fashion

Kako odabrati boju zavesa jedno je od pitanja kada opremate kuću ili stan. Većina ljudi ima bar nedoumicu oko izbora zavesa, modela ali i boje.  Mnogi faktori mogu uticati na ovu odluku, poput ličnog stila, tipa nameštaja itd. Ipak, ovde najveći uticaj ima boja zidova. sada se postavlja pitanje „da li zavese treba da budu svetlije ili tamnije od zidova?

Važno je da se izbegne mogućnost da se zavese „izgube“ u unutrašnjosti sobe. Zato one treba da budu ili svetlije ili tamnije od zidova. Zavese koje su po boji vrlo slične zidovima ostaće neprimećene. Najbolje je odabrati one koje u isto vreme dopunjuju nameštaj, kao i boje zidova ili tapete u sobi.

Zidovi mogu biti toplih boja (crvene, narandžaste, žute ili bež). Mogu biti i hladnih boja (zelene, plave, ljubičaste ili sive). U svakom slučaju , predlaže se da boje na prozoru budu sličnog tona. I to odabir boje koja je bar za jednu nijansu svetlija ili tamnija od verzije na zidu.

Sa druge strane, odabir zavesa u suprotnoj boji od boje na zidovima pruža najveći kontrast. Ovo je sjajno ako više volite da se boje vaše sobe ističu, a ne da se stapaju.

Sada znamo osnovno pravilo. Ako ste spremni da saznate više o biranju zavesa, onda da krenemo!

Kako odabrati boju zavesa uz sive zidove?

Kako odabrati boju zavesa kada su zidovi sivi? Da biste odabrali boje zavesa koje dopunjuju sive zidove, morate biti svesni podtonova sive. Ako siva ima zelene ili plave prizvuke, smatra se hladnom bojom. Ako je siva obojena lila bojom ili ima crvenu podlogu, tada je topla boja. Ružičasto-sive nijanse često se nazivaju taupe, što je u osnovi boja između sive i smeđe.

S obzirom na to da se siva smatra „neutralnom“ nijansom, sa njom lako možete upariti razne boje. Samo imajte na umu podloge u boji. Odaberite zavese hladnih boja za hladne sive zidove i zavese toplih boja za tople sive zidove.

Kako odabrati boju zavesa Venetian Fashion

Da li su bele zavese dobra ideja?

Bele zavese omekšavaju linije prozora i osvetljavaju sobu. Sa njima je takođe lakše raditi sa dekorativne tačke gledišta, jer tamna rešenja na prozorima mogu negativno uticati na privlačnost sobe.

Budući da se bela boja smatra neutralnom, podržaće svaku boju na zidovima, samo treba voditi računa o njihovoj osnovi. Na primer, snežno belo zavese izgledaju sjajno sa hladnim bojama zidova. A više bež ili biserno bela zavesa bolje ide sa toplim zidnim nijansama.

Da li zavese treba da budu iste boje kao i zid?

Tradicionalno su zavese birane u bojama koje su suprotne bojama zidova. Međutim, savremeni pristup odabira nijanse za prozore u tonu zidova danas postaje sve popularniji.

Za klasičan, elegantan izgled odaberite jednobojne zavese iz iste porodice boja kao i zidovi. Međutim, za najbolje rezultate u ton-u-tonu, budite sigurni da ste izabrali malo svetliju ili malo tamniju verziju zidne nijanse.

Da li bi sve zavese u kući trebalo da se podudaraju?

Ako više volite da sve zavese u Vašem domu budu iste to je u redu, sve dok se nameštaj i dekor takođe podudaraju. Ako se pak stil nameštaja razlikuje od sobe do sobe, onda i Vaše zavese mogu i treba da budu različite. Važno je da se boje zidova, zavese i nameštaj dopunjuju u bilo kojoj sobi kao zasebnoj celini.

Rezime

Izbor pravih zavesa, u zavisnosti od boje Vaših zidova, može pretvoriti običnu sobu u nešto izvanredno! Boje i obrasci će se razlikovati, u zavisnosti od ličnih sklonosti i osećaja za stil, ali je najbolje odabrati zavese barem za jednu nijansu svetlije ili tamnije od zidova. Takođe vredi razmisliti o izboru zavesa koje odgovaraju bojama nameštaja.

Sada ste sigurno bliže odgovoru na pitanje kako dabrati boju zavesa. Pa krenite:

Srećno dekorisanje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *