venecijaneri

Gde su nastali venecijaneri

Venetian fashion kako su nastali venecijaneri

Gde su nastali venecijaneri i kako su do nas došli? Može se pomisliti da njihovo ime jasno određuje njihovo geografsko poreklo i vezuje ih za Italiju i Veneciju. Ali, to ipak nije slučaj.

Veruje se da venecijaneri potiču iz Persije (oblast današnjeg Irana). Venecijanski trgovci otkrili su ih na svojim putovanjima na Istoku i doneli ih u Veneciju.

Ima indicija i da su nastali u Egiptu gde se vekovima koriste slične “rešetkaste” zavese. Stari Egipćani su ih pravili od trske, a u Kini su korišćene trake od bambusa.

Venecijaneri u današnjem obliku

Venecijaneri kakve danas znamo razvijeni su u drugoj polovini 18. veka. U Evropi ih je za široku primenu prva prihvatila Francuska, jer je Pariz oduvek bio centar modernog sveta. Francuzi venecijanere i danas nazivaju „Les Persienes“. Potom se moda brzo proširila i na ostatak kontinenta.

Iako je mesto nastanka prvog venecijanera do danas pod velom tajni, zna se da su često korišćeni 1760-ih godina. Za crkvu Svetog Petra u Filadelfiji (SAD) se tvrdi da je već 1761. godine koristila venecijanere za pokrivanje prozora.

John Vebster je prvi predstavio venecijanere u Sjedinjenim Državama. Potpm ih je visoko društvo u Americi brzo prihvatilo, pa su postavljeni u mnogim vladinim i javnim zgradama. Venecijaneri se mogu videti u pozadini slike J. L. Jerome-a, „Poseta Paula Jonesa ustavnoj konvenciji“ i ilustracije “Hall of Independence” u vreme potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti.

Veliki savremeni kompleks u SAD-u u kom su postavljeni venecijaneri bila je zgrada RCA Rokfelerovog centra (poznatija kao zgrada Radio Citi) u Njujorku, završena 30-ih godina 20. veka.

Gde su nastali venecijaneri ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo. Ali se pouzdano zna da je jednu od najvećih porudžbina venecijanera (link na https://en.wikipedia.org/wiki/Window_blind) svih vremena dobila kompanija Burlington Venetian Blind Co. iz grada Burlington, Vermont, koja je isporučivala zavese za prozore Empire State Building-a u Njujorku.

Venecijaneri se pojavljuju na slici Edmunda Charlesa Tarbella s prijelaza u 18. vek, „Venecijaneri“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *